Komplikacije dijabetesa

Dijabetes je kronični metabolički poremećaj karakteriziran visokom razinom šećera u krvi koja je posljedica nesposobnosti tijela da proizvodi ili učinkovito koristi inzulin. S vremenom nekontrolirani dijabetes može dovesti do raznih komplikacija koje zahvaćaju više organa i sustava u tijelu. Te komplikacije mogu značajno utjecati na zdravlje i kvalitetu života pojedinca. Ključno je da osobe s dijabetesom razumiju i upravljaju ovim komplikacijama kako bi spriječile ili smanjile njihovu pojavu.

1. Dijabetička neuropatija

Dijabetička neuropatija je česta komplikacija dijabetesa koja zahvaća živce, prvenstveno u ekstremitetima kao što su stopala i ruke. Dugotrajna razdoblja visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti male krvne žile koje opskrbljuju živce hranjivim tvarima, što dovodi do oštećenja živaca. Simptomi dijabetičke neuropatije mogu uključivati ​​obamrlost, trnce, osjećaj pečenja i bol u zahvaćenim područjima.

Ovo stanje može dovesti do raznih komplikacija, uključujući:

 • Periferna neuropatija: Oštećenje živaca u stopalima i nogama može dovesti do čira na stopalima, infekcija, pa čak i amputacije ako se ne liječi pravilno. Redovita njega i pregled stopala ključni su za osobe s dijabetesom.
 • Autonomna neuropatija: Ova vrsta neuropatije utječe na živce koji kontroliraju organe, što dovodi do komplikacija kao što su gastrointestinalni problemi, problemi s mokraćnim traktom, seksualna disfunkcija i kardiovaskularne abnormalnosti.
 • Fokalna neuropatija: Fokalna neuropatija odnosi se na iznenadnu slabost ili bol u određenim živcima ili skupinama živaca. Može rezultirati jakom boli, slabošću mišića i drugim komplikacijama, ovisno o zahvaćenim živcima.
 • Proksimalna neuropatija: Proksimalnu neuropatiju karakterizira slabost mišića i bol u kukovima, bedrima i stražnjici. Obično pogađa starije osobe s dijabetesom i može dovesti do poteškoća u hodanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Upravljanje razinama šećera u krvi unutar ciljanog raspona, usvajanje zdravog načina života i pridržavanje propisanog plana liječenja može spriječiti ili odgoditi pojavu dijabetičke neuropatije.

2. Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je komplikacija dijabetesa koja zahvaća oči. Dugotrajno izlaganje visokim razinama šećera u krvi može oštetiti krvne žile u mrežnici, tkivu osjetljivom na svjetlo u stražnjem dijelu oka. Ovo oštećenje može uzrokovati probleme s vidom i, ako se ne liječi, može dovesti do sljepoće.

Uobičajene manifestacije dijabetičke retinopatije uključuju:

 • Neproliferativna dijabetička retinopatija: U ranim stadijima, male retinalne krvne žile mogu oslabiti, izbočiti se ili ispuštati tekućinu u mrežnicu, što dovodi do zamućenog vida i stvaranja mikroaneurizmi.
 • Proliferativna dijabetička retinopatija: Kako stanje napreduje, tijelo može pokušati nadoknaditi oštećene krvne žile rastom novih, abnormalnih krvnih žila. Međutim, te su nove žile slabe i sklone krvarenju, što uzrokuje daljnje oštećenje vida.

Za rano otkrivanje i pravodobno liječenje dijabetičke retinopatije neophodni su redoviti očni pregledi kod oftalmologa. Kontrola razine šećera u krvi, krvnog tlaka i razine kolesterola može značajno smanjiti rizik od razvoja ove komplikacije.

3. Dijabetička nefropatija

Dijabetička nefropatija, također poznata kao dijabetička bolest bubrega, komplikacija je koja zahvaća bubrege. S vremenom, visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti krvne žile u bubrezima, smanjujući njihovu sposobnost filtriranja otpadnih tvari i viška tekućine iz tijela. To može rezultirati disfunkcijom bubrega i na kraju dovesti do zatajenja bubrega ako se ne liječi.

Ključne značajke i stadiji dijabetičke nefropatije uključuju:

 • Mikroalbuminurija: U ranim fazama, male količine proteina albumina počinju istjecati u mokraću zbog oštećenja bubrega. To se može otkriti testovima urina i rani je znak dijabetičke nefropatije.
 • Makroalbuminurija: Kako stanje napreduje, veće količine albumina cure u urin, što ukazuje na teže oštećenje bubrega.
 • Završni stadij bubrežne bolesti: U uznapredovalim stadijima, sposobnost bubrega da funkcioniraju značajno je smanjena, što dovodi do zatajenja bubrega. Dijaliza ili transplantacija bubrega postaju neophodni za preživljavanje.

Strogo upravljanje razinama šećera u krvi i krvnim tlakom, zajedno s lijekovima usmjerenim na zaštitu bubrega, može pomoći u usporavanju napredovanja dijabetičke nefropatije. Redovito praćenje rada bubrega putem pretraga urina i krvi ključno je za rano otkrivanje i intervenciju.

4. Kardiovaskularne komplikacije

Dijabetes značajno povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija. Visoke razine šećera u krvi i druge metaboličke abnormalnosti povezane s dijabetesom mogu oštetiti krvne žile i doprinijeti stvaranju plakova, sužavanju arterija i ograničavanju protoka krvi. To može dovesti do različitih kardiovaskularnih stanja, uključujući:

 • Bolest koronarnih arterija: Nakupljanje plaka u koronarnim arterijama može rezultirati anginom (bol u prsima), srčanim udarima i zatajenjem srca.
 • Moždani udar: Dijabetes povećava rizik od moždanog udara potičući stvaranje krvnih ugrušaka ili oštećujući krvne žile u mozgu.
 • Bolest perifernih arterija: suženje krvnih žila u nogama i stopalima može uzrokovati bol, infekcije i sporo zacjeljivanje rana.
 • Visoki krvni tlak: Dijabetes je usko povezan s hipertenzijom, što dodatno povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija.

Učinkovito upravljanje dijabetesom kroz promjene načina života, lijekove i redovite liječničke preglede može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih komplikacija. Usvajanje prehrane zdrave za srce, bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću i prestanak pušenja ključni su koraci u smanjenju utjecaja dijabetesa na kardiovaskularni sustav.

5. Komplikacije stopala

Dijabetes može dovesti do nekoliko komplikacija povezanih sa stopalima, prvenstveno zbog oštećenja živaca i slabe cirkulacije. Periferna neuropatija i periferna arterijska bolest mogu značajno utjecati na zdravlje stopala i povećati rizik od infekcija i ozljeda. Uobičajene komplikacije stopala kod dijabetesa uključuju:

 • Čirevi na stopalima: Oštećenje živaca i smanjen protok krvi mogu uzrokovati da manje ozljede prođu nezapaženo, što dovodi do razvoja čireva. Ovi čirevi mogu biti teško zacijeljeni i mogu dovesti do ozbiljnih infekcija.
 • Charcotovo stopalo: ovo stanje uključuje slabljenje kostiju u stopalu, što dovodi do deformiteta i povećanog rizika od prijeloma. Često je praćeno oticanjem, crvenilom i toplinom u zahvaćenom stopalu.
 • Periferna vaskularna bolest: Smanjeni dotok krvi u stopala može uzrokovati bol, grčeve i sporo zacjeljivanje rana.

Redovita njega stopala, nošenje odgovarajuće obuće i traženje hitne liječničke pomoći za bilo kakve probleme sa stopalima ključni su za osobe s dijabetesom. Podijatar bi trebao biti uključen u zbrinjavanje komplikacija dijabetičkog stopala kako bi se osiguralo rano otkrivanje i pravilno liječenje.

6. Kožne komplikacije

Osobe s dijabetesom sklonije su raznim komplikacijama na koži zbog čimbenika kao što su loša cirkulacija, oštećenje živaca i oslabljena imunološka funkcija. Uobičajena stanja kože povezana s dijabetesom uključuju:

 • Dijabetička dermopatija: Također poznata kao mrlje na potkoljenici, dijabetička dermopatija pojavljuje se kao svijetlosmeđe ili crvenkaste, okrugle ili ovalne mrlje na koži. Obično su bezbolni i najčešće se javljaju na potkoljenicama.
 • Dijabetički mjehurići: Ovi mjehurići su obično bezbolni i pojavljuju se na rukama, stopalima, nogama ili podlakticama. Češći su u osoba s dijabetičkom neuropatijom i nestaju sami od sebe.
 • Dijabetičke infekcije kože: Zbog visoke razine šećera u krvi, koža postaje osjetljivija na infekcije kao što su gljivične infekcije (npr. kandidijaza) i bakterijske infekcije (npr. celulitis). Brzo liječenje i dobra higijenska praksa ključni su za sprječavanje pogoršanja ovih infekcija.
 • Kseroza: Kseroza se odnosi na suhu kožu koja svrbi, što je uobičajena pritužba kod osoba s dijabetesom. Važno je održavati kožu vlažnom i izbjegavati češanje kako biste spriječili komplikacije.
 • Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum: Ovo stanje karakterizira stvaranje uzdignutih, crvenkasto-smeđih mrlja koje se često razvijaju na potkoljenicama. Može biti povezan sa svrbežom, ulceracijom ili atrofijom zahvaćene kože.

Pravilna njega kože, redovito praćenje kože zbog bilo kakvih promjena ili znakova infekcije i održavanje dobre kontrole šećera u krvi ključni su u prevenciji i liječenju komplikacija na koži kod osoba s dijabetesom.

7. Gastropareza

Gastropareza je stanje koje utječe na normalno kretanje mišića u želucu, što dovodi do odgođenog pražnjenja. Nastaje kao posljedica oštećenja živca vagusa, koji kontrolira mišiće uključene u probavu. Osobe s dijabetesom koje imaju nekontroliranu visoku razinu šećera u krvi dulje vrijeme izložene su većem riziku od razvoja gastropareze.

Uobičajeni simptomi gastropareze uključuju:

 • Mučnina i povraćanje: Gastropareza može uzrokovati stalnu mučninu i povraćanje, osobito nakon jela.
 • Brzi osjećaj sitosti: Čak i nakon uzimanja male količine hrane, osobe s gastroparezom mogu se osjećati pretjerano sitima.
 • Napuhnutost trbuha: Gastropareza može uzrokovati nadutost i nadutost u trbuhu.
 • Žgaravica i refluks kiseline: odgođeno pražnjenje želuca može dovesti do refluksa želučane kiseline u jednjak, uzrokujući žgaravicu.

Liječenje gastropareze uključuje modifikacije prehrane kao što su manji, češći obroci i izbjegavanje hrane bogate vlaknima i mastima. Također se mogu propisati lijekovi koji potiču pražnjenje želuca ili kontroliraju simptome. Održavanje stabilne razine šećera u krvi ključno je za sprječavanje pogoršanja simptoma gastropareze.

8. Pitanja mentalnog zdravlja

Život s dijabetesom može utjecati na mentalno i emocionalno blagostanje pojedinca. Stalno upravljanje razinama šećera u krvi, strah od komplikacija i utjecaj promjena načina života mogu pridonijeti raznim problemima mentalnog zdravlja, uključujući:

 • Dijabetesni distres: Dijabetesni distres odnosi se na emocionalno opterećenje i stres povezan s upravljanjem dijabetesom. To može dovesti do osjećaja frustracije, tjeskobe i izgaranja.
 • Depresija: Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja depresije, što može dodatno utjecati na njihovu sposobnost da učinkovito upravljaju stanjem.
 • Anksioznost: Anksiozni poremećaji, uključujući generalizirani anksiozni poremećaj i specifične fobije povezane s liječenjem dijabetesa, češće su kod osoba s dijabetesom.
 • Poremećaji prehrane: Neki pojedinci s dijabetesom mogu razviti poremećene obrasce prehrane, kao što je dijabulimija (izostavljanje inzulina za kontrolu tjelesne težine), što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Za osobe s dijabetesom važno je dati prioritet svom mentalnom zdravlju i potražiti odgovarajuću podršku. To može uključivati ​​savjetovanje, grupe podrške i uključivanje stručnjaka za mentalno zdravlje kao dio tima za skrb o dijabetesu.

Zaključak

Komplikacije dijabetesa mogu značajno utjecati na zdravlje i dobrobit osobe. Razumijevanje ovih komplikacija i poduzimanje proaktivnih mjera za upravljanje dijabetesom kroz promjene načina života, pridržavanje lijekova i redovite liječničke preglede ključni su u sprječavanju ili smanjenju pojave komplikacija.

Održavanjem stabilne razine šećera u krvi, kontrolom krvnog tlaka i kolesterola, usvajanjem zdrave prehrane, redovitom tjelesnom aktivnošću i prestankom pušenja, osobe s dijabetesom mogu smanjiti rizik i težinu komplikacija. Osim toga, redovito praćenje različitih aspekata zdravlja, kao što su pregledi očiju, njega stopala, testovi funkcije bubrega i pregledi kože, mogu pomoći u ranom otkrivanju i pravovremenoj intervenciji.

Upamtite, upravljanje dijabetesom je doživotna obveza, a uz pravilnu njegu, podršku i edukaciju, pojedinci s dijabetesom mogu voditi zdrave i ispunjene živote uz minimaliziranje utjecaja komplikacija.

Komentiraj